VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2011. Június 16. 15:06  -  Dénes András
Szabics Imre csapata, a Sturm

Sorozatunkban a Vidi lehetséges kupaellenfeleit mutatjuk be. Ismerkedjünk meg az osztrák és a svéd bajnokkal!

     
 

A Sturm a Transfermarkton

A 26 tagú keret összértéke 14 725 000 euró.
A három legértékesebb játékos: Gordon Schildenfeld (26 éves, horvát belső védő) 2 000 000 euró, Christian Gratzei (29 éves, osztrák kapus) és Robert Kienast (27 éves, osztrák csatár) 1 250 000 euró. Szabics értéke 1 000 000 euró, ezzel holtversenyben negyedik.

 
     

A két gráci klub közül a Sturm a „fiatalabb”, a városi vetélytárs GAK születése után hét évvel, 1909-ben alapították. A história első negyven évét hamar átugorhatjuk, a Sturm az 1942–43-as idényben szerepelt először az akkori osztrák (bár tulajdonképpen „birodalmi”) bajnokságban, de rögtön ki is esett.

Összesen öt alkalommal búcsúzott az élvonaltól, legutóbb 1965-ben. Első dobogós helyezését, egy bronzérmet, az 1969–70-es idényben szerezte. Legsikeresebb időszaka 1994 és 2002 között volt, két bajnoki címét is ekkor szerezte, Ivica Oszim edzősége idejében.

Ez az a periódus, amikor Magyarországon is úgy véltük, számunkra is minta értékű az a munka, ami Grácban folyik. A Sturm jó játékosokat szerződtetett, bejutott a Bajnokok Ligájába, felépült a Schwarzenegger Stadion – ám nem sikerült a sikereket állandósítani, hullámvölgy következett, amiből talán éppen a friss bajnoki cím jelenti a kilábalást.

     
 

Az osztrák élcsoport

1. Sturm Graz    66 pont
2. RB Salzburg  63 pont
3. Austria Wien  61 pont

 
     

A most befejezett (és megnyert) szezon előtt a Sturm legutóbb 1999-ben volt bajnok, 2002-ben érmes.A fekete-fehérek első híres magyar futballistája Szokolai László volt a nyolcvanas évek elején, azután Korsós György is játszott a Sturmban, öt évet, az egylet legsikeresebb periódusában, ám az újsütetű osztrák bajnok kapcsán honfitársaink közül elsőként nem ők, hanem Szabics Imre említendő.

A válogatottban is „reaktivált” támadó tizennyolc évesen, a Ferencvárostól szerződött a Sturmhoz, ahol sztár lett – ez is hozzájárult ahhoz, hogy a német Bundesligába, a VfB Stuttgarthoz szerződhetett. Szabics 2010 májusában tért vissza ahhoz a klubhoz, ahol érett, felnőtt futballista lett – hálás típus, mert nagy szerepe van a bajnoki cím elnyerésében. A hírek szerint a csatár a nemzetközi kupaküzdelmekre magyar válogatott csapattársat kaphat, a Sturm Graz kiszemeltje Bodor Boldizsár.

 

     
 

A Malmö a Transfermarkton

A 24 tagú keret összértéke: 22 425 000 euró.
A három legértékesebb játékos: Guillermo Molins (22 éves, brazil középpályás) 3 000 000 euró, Daniel Larsson (24 éves, svéd támadó) 2 500 000 euró, Ricardinho (26 éves, brazil védő) és Johan Dahlin (24 éves svéd kapus) 2 000 000 euró.

 
     

Svédország 2010-es bajnokcsapata, az FF Malmö megadta a módját a centenáriumnak, bajnoki címmel ünnepelte századik születésnapját. Pedig, az Allsvenskan megnyerése egyáltalán nem magától értetődő Svédország harmadik legnagyobb városában: a legutóbbi húsz évben mindössze egyszer, 2004-ben végzett az élen a kék-fehér csapat.

Persze, ettől még patinás, híres klubról van szó. Tizenhat bajnoki címe mellett, kiemelendő, hogy az 1978-79-es szezonban BEK-döntőt játszhatott és a müncheni döntőben csak 1-0-ra kapott ki a Nottingham Foresttől. A mi számunkra az is fontos lap a klub históriáskönyvében, hogy 1985 őszén a Videoton ellen szerepelt az UEFA Kupa első fordulójában – idegenben lőtt gólokkal, a Vidi jutott tovább.

2010-ben, amikor a századik születésnapját ünnepelte az FF Malmö, a svéd média az ország futballtörténelme legjobb klubjának deklarálta a kék-fehéreket. Aligha csodálható, hogy az évtizedek során rengeteg nagyszerű játékos viselte a csapat mezét – lehetetlen mindenkit úgy felsorolni, hogy ne maradjanak ki legendák. De, talán a legjobbak közül is kiemelkedik Erik Nilsson, Bo Larsson, Jonas Thern, Robert Prytz, Martin Dahlin, Stefan Schwarz, Patrik Andersson, Zlatan Ibrahimovic és Jari Litmanen.

MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek