VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2015. Június 13. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
Bíró Imre kapusedzőként folytatja a Vidinél

Az előző szezonban az NB III-as Vidi II vezetőedzője volt, korábban pedig évekig kapusedzőként dolgozott, akit 1991-ben a magyar élvonal legjobb kapusának választottak.

Bíró Imre 1967. március 12-én született Budapesten. Pályafutását az MTK-ban kezdte, ahol csapattársa az a Petry Zsolt volt, aki később, 1987 és 1990 között 72 alkalommal védte a Vidi kapuját. Fiatalon, 17 évesen került fel az MTK NB I-es keretébe, az élvonalban azonban pár évvel később, 1989-ben mutatkozott be a Siófok játékosaként. Két évvel később, 1991-ben az év kapusának járó Háda József-díjjal jutalmazták. A '90-es évek közepén a Csepel kapusa volt, majd az NB II-es Dunakeszi együttesébe igazolt, ahol edzője a korábbi Vidi-játékos, Fodor "Foci" Imre volt. A 2000-es évek elején az Újpest játékosa lett, ahol együtt futballozott Dvéri Zsolttal is - akivel az előző idényben együtt készítették fel az NB III-as Vidi második csapatát, és közösen nagyon szép sikert értek el a fehérvári fiatalokkal. Közel 250 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött végül Siófokon fejezte be labdarúgó-pályafutását.

Kapusedzőként a 2003-2004-es idényben a Balaton FC együttesében mutatkozott be Csertői Aurél szakmai stábjában. 2010-ben a Vidi egykori kapusának, Mitring Istvánnak a hívására Felcsútra tette át székhelyét, és az utánpótlásban dolgozott kapusedzőként. Az akkor még a Vidi második csapatának számító NB II-es Puskás Akadémia FC együttesével, melynek vezetőedzője Hartyáni Gábor volt, bronzérmet szerzett.

"Egyfelől meglepett a felkérés, ugyanakkor életem legnagyobb álma teljesült azzal, hogy egy olyan csapat kapusedzőjeként dolgozhatok, ahol minőségi munkát végezve, komoly célokért küzdhetünk. Annak ellenére, hogy többször is dolgoztam vezetőedzőként, mindig is kapusedzőnek tartottam magamat, és mindig erre készültem. Pályafutásom vége felé közeledve tudatosan kezdtem készülni arra, hogy profi kapusedző legyek. Nagyon sok jót, keserűséget, sikert adott számomra a labdarúgás, amiből rengeteget tanultam. A legfőbb célom, hogy nemzetközileg elismert kapusteljesítményt nyújtsanak azok a kapusok, akikkel együtt fogok dolgozni. Napi 24 órában ez tölti ki az életemet, és ezért köszönettel tartozom a családomnak, akik mindenben támogatnak. A Balaton FC-nél Csernyánszky Norbert volt a kapusom, egy évvel később a DVSC leigazolta, magyar bajnok lett, és nemzetközi kupameccseken is pályára lépett. Büszke vagyok rá, akár csak Somodi Bencére vagy éppen Czirjék Zoltánra, akikkel már Felcsúton dolgoztam együtt. Úgy gondolom, egy jó kapusedzőnek mindig hitelesnek kell maradnia a kapusok szemében. A kapus és kapusedző között mindig egy szorosabb, érzelmi kötődés alakul ki. Általában a kapusok és a kapusedző a csapaton belül egy külön kis team-et alkotnak, külön lelki világgal. A kapusedzőnek mindig hosszú távon kell gondolkodnia. Ismernie kell az utánpótlás-kapusok közül azokat, akik jó eséllyel egyszer az első csapat keretéhez csatlakozhatnak majd. Kovács László kapusedző kollégámat tudnám idézni, aki az örökérvényű szabályt átfogalmazta, és azt mondta, végy egy jó kapust, de mindenek előtt egy jó kapusedzőt" - nyilatkozta honlapunknak Bíró Imre.

"Ha van lehetőség arra, hogy házon belül megoldjunk egy helyzetet, akkor meg kell próbálnunk. Ez pedig pont egy ilyen helyzet. Bíró Imrével napi kapcsolatban voltam az elmúlt egy évben, láttam, milyen munkát végzett a Vidi második csapatánál, és tudom, hogy rendkívül felkészült szakember, aki hosszú évek óta folyamatosan képzi magát. Ma már az európai fociban azok a kapusedzők előnyt élveznek, akik vezettek csapatot vezetőedzőként, ugyanis a kapusok szerepe egészen speciálissá vált. Ugyanúgy része az ő felkészítésüknek is a taktika, mint a mezőnyjátékosoké, nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolódnak be a játékba, pontosan kell tudniuk, adott szitzuációban mi a teendő. Úgy gondolom, Imre olyan szakember, aki megfelelően fel fogja tudni készíteni kapusainkat" - mondta Burcsa Győző klubigazgató.

CÍMKÉK
Bíró Imre
Hírek
MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek