VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2017. Október 10. 17:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
Emlékezetes meccsek a Vidi történelméből - 41. hét

Rovatunkban minden héten három legendás mérkőzést elevenítünk fel a klub elmúlt időszakából. Ezúttal egy 47 évvel ezelőtti salgótarjáni találkozóra, egy 27 évvel ezelőtti elmaradt meccsre - amely 2 pontot ért a Vidi számára - és egy 1999-es másodosztályú rangadóra tekintünk vissza.

1970 - Első győzelmünk az SBTC ellen

NB I 1970-1971 - 9. forduló
Salgótarján, 5000 néző
1970. október 14. szerda, 14.30
SBTC - Videoton SC 1-2 (0-0)
Gólszerző: Básti (70') ill., Nagy II (57'), Bodnár (75')
SBTC: Szőke - Baranyai, Kmetty, Gecse - Szalai, Toldi - Kriskó (Kajdi 61'), Répás, Horváth, Básti, Jeck
Videoton SC: Szabó - Posch, Kovács, Fejes - Mester, Nagy III - Nyitrai, Nagy II, Burka, Karsai, Bodnár (Borsányi 75')

47 évvel ezelőtt, ezen a héten elszenvedte az 1970/1971-es szezon őszi bajnoki idényének első hazai vereségét a Salgótarján méghozzá épp a Viditől. A korabeli tudósítások szerint az eredmény reális, a tervszerűbben és sokkal lelkesebben játszó Videoton rászolgált a győzelemre. Pedig az SBTC ellen korábban még sosem sikerült nyernünk, és a találkozó előtt sem mi számítottunk esélyesnek. Az első félidőben nem született gól, arra egészen az 57. percig várni kellett. Ekkor Nagy II ügyes cselekkel húzott el a védők mellett, akik állva nézték, miként bombáz a jobb alsó sarokba (0-1). A 70. percben egyenlített a hazai csapat. Básti 17 méterről, jobbról óriási gólt rúgott, a labda a jobb és a bal kapufát érintve perdült a hálóba (1-1). A 75. percben óriási védelmi hibából megszerezte a Vidi a győztes gólt. Baranyai fejjel haza akarta adni Szőkének, nem vette észre, hogy Bodnár rohan a labdára, a Vidi játékosa pedig elegánsan emelt a hazai kapus fölött a hálóba (1-2). A Videoton kapujában Szabó egy-két megingástól eltekintve megbízhatóan védett. A hátvédek közül Posch és Kovács kiemelkedett. A középpályán Mester sokat dolgozott. A 18 éves Nyitrai, aki első NB I-es meccsén lépett pályára, nem keltett csalódást. A csatársor legjobbja Nagy II volt, aki kitűnően cselezett, ügyesen osztogatott. Alig maradt el mögötte Karsai teljesítménye. Bodnár szemfülességét dicséri a második fehérvári gól - olvasható a Nógrádi Hírlap 1970. október 15-i számában.1990 - Otthon maradt a békéscsabaiak igazolása

NB I 1990/1991 - 9. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző (döntő többségük visszaváltotta a belépőjegyét, aki nem, az pedig a következő hazai bajnokinkat ingyen tekinthette meg)
1990. október 13. szombat, 17:00
Videoton-Waltham SC - Békéscsabai EESC 3-0

A békéscsabaiak igazolásai nem érkeztek meg, így elmaradt a mérkőzés.

27 évvel ezelőtt, nem mindennapi eseménynek volt helyszíne a székesfehérvári Sóstói Stadion - csapatunk ugyanis bajnoki mérkőzés nélkül szerezte meg a nagyon fontos 2 pontot a Békéscsaba ellen. Történt ugyanis, hogy a békéscsabaiak nem hozták magukkal az igazolásokat, ezért a játékvezető nem adhatott sípjelet a kezdésre. A lila-fehérek technikai vezetője, Such Sándor, aki eredetileg történelem - magyar szakos tanár végzettséggel rendelkezett, de kisebb-nagyobb megszakításokkal 15 éve dolgozott a labdarúgásban, és 1985 óta látta el a Békéscsaba technikai vezetői feladatait, így emlékezett vissza a történtekre: "Negyed háromkor, 15-20 km-re Székesfehérvár előtt vettem észre, hogy nincsenek a kék könyvek a táskámban. Azonnal megálltunk az első csárdánál, ahol nem volt telefon, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább a fehérvári rendőrkapitányságra sietünk, az lehet az otthoniakkal a kapcsolatteremtés leggyorsabb módja. Ez meg is történt, ekkor az volt a kérésem, hogy jussanak el Zelenyánszki János nyudíjas ügyintézőnk lakására, ő tudja, hol vannak az igazolások, és - természetesen az én költségemre - ha erre van mód, megkülönböztetett jelzéssel rendelkező rendőrautóval induljanak el tüstént Fehérvárra. A békéscsabai rendőr jelezte, nagyon szívesen segítene, de a szolgáltai szabályzat nem teszi ezt lehetővé. Ezután háromnegyed háromkor otthon hívtam Jani bácsit, akit arra kértem, keressen egy nyugati autóval közlekedő taxist, s próbáljanak ideérni. Eközben beszéltem Hidegkuti Nándorral, az MLSZ ellenőrével, hogy ha esetleg nem érne ide az igazolás a 30 perces kötelező várakozási időn belül, amely a meccs kezdési időpontjától még rendelkezésünkre állt, akkor járjon közben a Vidinél. Ő ezt meg is tette, de nem járt sikerrel. Fél hatkor Brávácz Ottó elébem tett egy jegyzőkönyvet, rögzítve, hogy lejárt a hivatalos várakozási idő, ők tovább nem tudnak várni - ezt a játékvezetőkkel együtt aláírtuk, akik 17:35-kor megjelentek a játékoskijáróban, és lefújták a meccset. Most jön számomra a legdöbbenetesebb: 17:40-kor befutott a taxi az igazolásainkkal. Össze-vissza szaladgáltunk, de már mindhiába. Most elmondhatnám, hogy ha nem Dunaföldvár felé jönnek, hanem az M7-esen, ha nem dízeles a kocsi, akkor belefértünk volna az időbe" - olvasható a Békés Megyei Népújság 1990. október 15-i lapszámában.


 

1999 - Az év koreógráfiája a másodosztályból

NB I (az akkori élvonal neve PNB volt)
1999/2000 - 12. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző
1999. október 11. hétfő, 19.00
Videoton FCF - MATÁV Sopron FC 1-0 (1-0)
Gólszerző: Zombori (45')
Videoton FCF: Milinte - Gáspár, Udvari, Lévai, Németh, Fodor (Szalai 60'), Csató, Zombori, Waltner (Kiss 60'), Horváth, Lendvai (Szilágyi 30')
MATÁV Sopron FC: Borsi - Szabados, Tóth, Bognár (Horváth 60'), Takács, Perger, Horváth (Buzás 60'), Varga, Földvári, Kovács (Bausz 60'), Kulcsár

18 évvel ezelőtt, NB I-es rangadót rendeztek október 11-én, hétfőn este a másodosztályban. Az élvonalat ebben a szezonban ugyanis a rendkívül hangzatos Professzionális Nemzeti Bajnokság-ra keresztelték. Talán a XX. század utolsó nagy magyar futball-rangadóját rendezték meg a Sóstói Stadionban azon a bizonyos hétfő estén. Mindkét együttesben sok, korábbi élvonalbeli játékos szerepelt, ám a tabellán elfoglalt helyezésünk, és ötpontos előnyünk tudatában nyugodtabban várhattuk ezt a presztízsmeccset, ami végül a kihagyott helyzetek mérkőzése lett. Két ellentétes félidőt láthatott a Sóstóra kilátogató mintegy ötezer szurkoló. Az első játékrészben a vendégek kezdeményeztek inkább, és csupán rajtuk múlott, hogy nem szereztek többgólos előnyt - sőt Zombori 45. percben szerzett góljával mi vonulhattunk előnyben a szünetre. A második játékrészben aztán mi dolgoztunk - és hagytunk - ki számtalan helyzetet, végül azonban sikerült megszereznünk a 3 pontot. De nem csak emiatt maradt emlékezetes az az összecsapás, hanem az RBD nagyon kreatív és igen látványos "koreója" miatt is, mely később méltán lett az 1999-es esztendő legjobb szurkolói koreógráfiája.

Egy 6 évvel ezelőtti szurkolói blogbejegyzésben az RBD egyik vezetője, Őri Márk így emlékezett vissza az 1999-es látványra: "Hetekkel a mérkőzés előtt a régi főlelátó alatt beindult az élet. Nagyjából minden nap 10-20 ultra tevékenykedett, vágta a fóliacsíkokat, pingálta a nagyzászlót, készítette a feliratokat. A jó hangulat persze garantált volt a fiatalok között, amihez Tiber Laci büféjéből származó lilahagymás zsírosdeszkák is hozzájárultak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy komoly fába vágtuk a fejszénket, mert egy rendkívül igényes és aprólékos látvány szerepelt a terveinkben, ráadásul több elem kombinációjával. Szerencsére az aprólékos rajzfeladatokat két tehetséges fiatal lány oldotta meg, így a fiúk a nagyobb festési feladatokkal elboldogultak. A találkozó kezdete előtt az akkori törzshelyünkön az F – szektorban rögvest emelkedtek is a mára már legendássá váló „Harcoljatok,mint a régi hősök” koreó elemei. A fő motívum Árpád vezér feje volt, piros és kék csíkokkal a szektorban. A kerítésen pedig a magyar mondavilág jeleneteit elevenítettük meg, hogy a látványunk gondolatvilága még jobban érthetővé váljon. Az internet világának elterjedése előtt a 3. Félidő című szurkolói magazin volt az, ahol értesülhettünk a más stadionokban történtekről, és ahol a szervezett szurkolók informálódhattak egymásról. Nos ez a magazin minden évben megszavaztatta a szurkolói csoportokat, több különböző kategóriában is, és ezen a szavazáson nyert a látványunk nagy fölénnyel."

Megvan már a jegy az Európa Liga csoportkörre? Jegyinformációk itt!
 
MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek