VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2017. December 06. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: KépesSport, Népsport, vidi.hu
Emlékezetes meccsek a Vidi történelméből - 49. hét

Ezúttal egy Ferencváros és egy Újpest elleni sikert elevenítünk fel 1976-ból és 2001-ből, valamint felidézzük Disztl Péter peches, de győztes NB I-es debütálását is.

1976 - Czeczeli és Tiber góljaival, 18 ezer néző előtt győztük le az FTC-t

NB I 1976/1977- 17. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion 18.000 néző
1976. december 4. szombat
Videoton - FTC 2-0 (2-0)
Gólszerző: Czeczeli (4'), Tiber (45')

Videoton: Kovács L. - Végh, Kovács J., Fejes, Nagy III - Nagy II, Karsai, Czeczeli - Májer (Wollek 78'), Szalmásy, Tiber
Edző: Kovács Ferenc

FTC: Hajdú - Martos, Bálint, Rab, Megyesi - Ebedli, Onhausz (Csaja 70'), Mucha - Pusztai, Vad, Magyar
Edző: Dalnoki Jenő

A találkozót a Ferencváros kezdte jobban, mégis a zöld-fehérek kapujában táncolt a labda a 4. perc elején. Májer tekert kapu elé egy oldalszabadrúgást, Czeczeli pedig 7 méterről, előrevetődve, nagy erővel fejelte a labdát a kapu irányába. A Ferencváros hálóőre, Hajdú kétszer is beleütött a játékszerbe, másodszorra azonban már akkor, amikor a labda túljutott a gólvonalon, ezt pedig a remekül helyezkedő játékvezető, Bana Antal észrevette, és teljesen jogosan gólt ítélt. „Túlzás nélkül állítom, hogy ebben a gólban nagy szerepe volt a sok gyakorlásnak. Ez a befejezés ugyanis az egyik sablonunk. Májer belőtt labdája gyorsan érkezett a kapu elé, most is többen futottunk rá. Onhausz ott volt a közelben, tudtam, hogy csak előrevetődve tudom őt megelőzni. Ahogy eltaláltam a labdát, éreztem, hogy nemcsak erős, hanem pontos is a fejes" - nyilatkozta a Népsport tudósítójának Czeczeli közvetlenül a mérkőzés után.

A 45. percben egy bal oldali Videoton-támadás végén Czeczeli a partvonal közeléből beívelt. Hajdú kijött a kapuból, az ötösön beleütött a labdába, Májer lövése még kipattant a védőkről, pontosan Tiber elé, aki a jobbösszekötő helyéről, 6 méterről, belsővel a kapu bal oldalába helyezett.

A második félidőben enyhe köd ereszkedett a pályára, de ez mit sem zavarta a küzdő feleket, mert továbbra is nagy volt az iram és élvezetes a játék, de újabb gólt már nem láthatott a lelkes nézősereg.
A Ferencvárosnak is volt néhány helyzete, de a játék összképe alapján a Videoton győzelme mégis megérdemeltnek volt mondható.1977 - Disztl Péter peches, de győztes debütálása az NB I-ben

NB I 1977/1978 - 14. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion 3.000 néző
1977. december 10. szombat
Videoton - Kaposvár 4-3 (3-1)
Gólszerző: Czeczeli (12', 48'), Májer (18'), Szabó (42'), ill. Karasz (35'), Disztl P. /öngól/ (86'), Kanyar (89')


Videoton: Kovács L. (Disztl P. 83') - Nagy III., Baranyi, Fejes, Végh - Kovács J., Burcsa, Karsai - Májer, Szabó, Czeczeli (Szalmásy 56')
Edző: Lantos Mihály

Kaposvár: Buús - Englóner, Gulyás, Zentai, Németh (Duschák 46') — Hangai, Kanyar, Konrád — Karasz, Kiss, Marcsok (Kovács F. 62')

Vizes, csúszós talajon kezdődött el a találkozó. Az első támadást a vendégek vezették, de Karasz lövése Kovács L. könnyű zsákmánya lett. A 12. percben szerezte meg a vezetést a hazai csapat. Kovács J. húzott el a jobb oldalon, beadására Czeczeli robbant be, és 5 méterről a kapu bal oldalába talpalta a labdát (1-0). 
Egyre jobb volt a Vidi támadójátéka, s a 18. percben újabb gólt lőttünk. Czeczeli beadását Ruús röviden ütötte ki, Májer rácsapott a labdára, s éles szögből nagy erővel a hosszú sarokba lőtt (2-0). A 35. percben Karasz 14 méteres bombagóljával szépítettek a vendégek (2-1). A 42. percben növelte előnyét a hazai együttes. Burcsa több csellel tisztára játszotta magát, majd Szabó elé tálalt, aki néhány méter után nagy erővel a léc alá bombázott (3-1).

Szünet után újabb gólt szerzett a Vidi. A 48. percben Nagy IIl átjátszotta Duschákot, az alapvonal közeléből pontosan ívelt középre, ahol Czeczelit teljesen tisztán találta a labda, és a szélső négy méterről a kapu bal oldalába fejelt (4-1). A 83. percben csereként pályára lépett élete első NB I-es mérkőzésén Disztl Péter, akinek igencsak emlékezetesre sikeredett az élvonalbeli debütálása. A 86. percben Konrád a hazaiak kapujától 30 méterre végezhetett el szabadrúgást. A középpályás nagyerejű lövését Disztl a felső kapufára ütötte, és a visszapattanó labda a kapus hátáról a hálóba „csurgott”. Öngól! (4-2). A 89. percben a bizonytalankodó védők között Kanyar kilépett és a kiinduló Disztl mellett a kapu közepébe lőtt (4-3).

Az élete első NB I-es mérkőzésén szereplő Disztl Péter balszerencsés gólokat kapott, mégis győztes mecsen debütált.

2001 - Diadalmas fehérvári évzáró 
A gólgazdag mérkőzésen az elkeseredett vendégszurkolók hógolyózáport zúdítottak a partjelzőre


A Sóstói-stadionra mintegy tízcentis hó hullott, ám a fehérvári biztonsági emberek, szurkolók és rendezők játékra alkalmassá varázsolták a gyepszőnyeget, így Ábrahám Attila sípjelére elkezdődhetett a találkozó. Az a mérkőzés, amelyen a Videoton keretében három olyan játékos volt, akik egy évvel ezelőtt még az Újpesthez tartoztak. Közülük ketten - Szlezák Zoltán és Terjék Lajos - a fehérvári kezdők között szerepelt, Kovács Balázs pedig a kispadon foglalt helyet. A hazaiak olyannyira komolyan vették a találkozót, hogy egy nappal előtte elvonultak és Siófokon készültek.

Mindkét csapat négy védővel, négy középpályással és két csatárral kezdte a bajnokit, ám az hamar kiderült, hogy a Videotonban több a lendület. Még alig kezdődött el a találkozó, amikor Hamar István vezetéshez juttatta a hazaiakat. Nem volt különösebben élvezetes a találkozó az első félidő közepe után, a nézők is unatkoztak, és jobb szórakozási lehetőség nem lévén az ellenfél játékosait dobálták hógolyóval. Az újpestiek hócsatába keveredtek a biztonságiakkal, akik végül visszavonulót fájtak, és hátrahúzódtak az általuk birtokolt szektor végébe. Az első félidő vége igazán pörgősre sikeredett, hiszen Vagner révén előbb egyenlített az Újpest, majd Hamar István ismét betalált a vendégek kapujába, megduplázva ezzel fehérvári góljainak számát, így a hazaiak vonulhattak előnnyel pihenőre.

Úgy tűnt, Várhidi Péter elégedett az eredmény alakulásával, hiszen a támadó Földes Gábor helyett Csató Sándort küldte pályára, ő pedig ugyebár a középpályán jeleskedik. Egyedül maradt tehát a fehérvári csatárok közül Terjék Lajos, aki egymaga vette fel a versenyt négy újpesti védővel. Nem sokáig volt magányos az egykori újpesti támadó, hiszen csatlakozott hozzá Komódi László, aki előbb tizenegyesből, majd egy akció végén is eredményes volt, így megduplázta a fehérvári gólok számát - ezzel el is dőlt minden. A Videoton végig taktikusan futballozva, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, amelyen az Újpestnek csak momentumai voltak, egyszer-egyszer percekre vették fel a fehérváriak ritmusát, így pedig nemhogy mérkőzést nem lehet nyerni, még döntetlent is borzasztóan nehéz elérni.

A lefújás előtt az újpesti tábor Balajti János partjelzőt heccelte, mégpedig úgy, hogy hógolyókkal dobálta az asszisztenst, így a partjelző nem egy esetben a pályán belül volt kénytelen figyelni az eseményeket.

MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek