VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2018. Június 05. 09:00  -  Guber Péter   -   Fotó: vidi.hu
STATISZTIKA
A 9. forduló óta tartott a tabella első két helyén a Vidi-Fradi versenyfutás

Együttesünk és legnagyobb riválisunk szeptember 16-án került először az első két helyre és később összesen hatszor változott a vezető kiléte. Mindkét gárda egy-egy NB I-es ellenfelet vert meg háromszor is a szezonban.

A Videoton FC egy héttel ezelőtt, a Budapest Honvéd ellen aratott 2-0-s győzelmével megszerezte klubtörténetünk harmadik NB I-es trófeáját. A DVTK elleni 33. forduló találkozóval véget ért az OTP Bank Liga 2017-18-as szezonja, így statisztikai értelemben is mérleget vonhatunk a rendkívül szorosan alakuló bajnokság végén.

Helycserék az élen

A most zárult évadot egyértelműen a Videoton FC és a Ferencvárosi TC versenyfutása jellemezte. A nyári pontvesztéseket követően csapatunk először a 7. forduló után állt élre a bajnokságban és azóta még az elhalasztott Paks, illetve Honvéd elleni bajnokik miatt sem kerültünk lejjebb a második pozíciónál (ha a Tolna megyeiek elleni meccset a forduló többi találkozójával egy időpontban kezeljük, azt látjuk, hogy már a 6. körben elsők voltunk).

A Ferencvárossal szemben a 7-8. fordulókra kialakított hétpontos különbséget a 9. fordulótól kezdte ledolgozni a zöld-fehér gárda: ekkor lépett fel a tabella 2. helyére, amelynél lejjebb ők sem kerültek már az idény során. A 13. fordulóig, azaz a PAFC fölött aratott október 21-i 2-0-s sikerig őriztük elsőségünket, egy héttel később viszont 2-2-t játszottunk az Újpesttel, melynek nyomán elénk került a Fradi.

A küzdelem élességét jól mutatja, hogy mivel riválisunk "csak" 2-1-es sikert aratott a következő körben a DVSC ellen - a Vidi ekkor 4-0-ra gyűrte le a Mezőkövesdet -, azonos pontszám és azonos győzelemszám mellett eggyel (!) jobb gólkülönbséggel eléjük kerültünk.

Ezután a vezetést még a Groupama Arénában a 18. fordulóban elszenvedett vereségünkkel sem adtuk ki kezünkből, a téli szünetre viszont már a Ferencváros vonulhatott előnnyel, miután december 9-én 1-0-ra kikaptunk a Haladás otthonában. Ekkor fordult elő első ízben, hogy a zöld-fehérek pontelőnnyel voltak előttünk a tabellán.

Ezt a hárompontos fórt aztán a tavasz folyamán "papíron" sokáig őrizték, hiszen annak ellenére, hogy a 21. körben alulmaradtak a DVTK otthonában, a 20. fordulóra kiírt Honvéd-Vidit a pálya alkalmatlansága miatt nem tudták megrendezni, a pótlásra pedig csak a 25. fordulót követően, április 11-én került sor. Mivel ebben az időszakban a Vidi és a Fradi azonos végkimenetelű meccseket játszott (4 meccsen 3 győzelem, 1 döntetlen, de azonos fordulóban), ezért a pontkülönbség végig változatlan volt, amíg a kispestiek legyőzésével pontszámban be nem fogtuk ellenfelünket.

Ekkor a pontszám (54) és a győzelmek száma (16) is azonos volt, a Ferencváros hárommal jobb gólkülönbségével vezetett. A 27. fordulóban a DVSC legyőzésével megint átvettük az elsőséget, mivel a Paks 2-2-t játszott az Üllői úton. Sajnos nem sokáig, mert a következő körben mi kaptunk ki a Fehérvári úton, így a 28. fordulóban, április 28-án megint a zöld-fehérek kerültek felülre. Ekkor következett a Pancho Arénában a Videoton FC - Ferencvárosi TC rangadó.

Ezen az összecsapáson nem született találat, így a vendégek megőrizték egypontos előnyüket a tabellán - de nem sokáig! Május 12-én történt az utolsó - számunkra kedvező - változás az élen. Együttesünk a Haladás elleni 3-0-s sikerével nyomást helyezett a Vasassal csak ezt követően mérkőző Fradira. A Groupama Arénában a 90. percben Miha Blazic megszerezte a vezetést, de Egerszegi Tamás 94. perces hajrágóljával egalizáltak és pontot szereztek az angyalföldiek, ami egyben azt is jelentette, hogy 1 egységgel már a Vidi került az élre és saját kezünkbe vettük a sorsunkat!

A 31. játéknapon ideiglenesen 4 pontra is nőtt az előny, miután a Vasast impontáló magabiztossággal, 3-0-ra legyőztük a Szusza Ferenc Stadionban, ám ekkor még hátra volt a Fradi meccse: a zöld-fehérek 1-1-re végeztek a Honvéddel, ami azt is jelentette, hogy az utolsó két fordulóban összesen három pontot gyűjtve biztosan megszerezhettük 3. bajnoki címünket.

Amint azt minden szurkolónk tudja, ez már első próbálkozásra, a Honvéd ellen összejött, hiszen Stefan Scsepovics és Boban Nikolov góljaival drámai módon éppen kereken egy esztendővel a 2017-es, elbukott bajnoki döntőt követően "revansot vettünk" a kispestieken. Az utolsó kör előtt három ponttal és kettővel több győzelemmel álltunk a Ferencváros előtt, így annak eredménye az elsőség szempontjából már nem számított. Csapatunk végül több fiatal játékost is kipróbálva szoros meccsen egy 87. percben kapott találattal 2-1-re alulmaradt az új DVTK Stadionban.

Összefoglalva

Összesen tehát hat alkalommal történt változás a tabella élén az OTP Bank Liga 2017-18-as kiírásának 9. fordulója - tehát azt követően, hogy ez a két fél került az első két helyre - óta. Először 2017. október 28-án újpesti döntetlenünkkel (2-2) és a Ferencváros mezőkövesdi győzelmével (1-0) került sor előzésre; ám november 4-én visszavettük a vezetést mezőkövesdi sikerünkkel (4-0) és a Fradi DVSC elleni 2-1-es győzelmével.

December 9-én "adtuk vissza" az első helyet Haladás elleni vereségünkkel és a Ferencváros Vasas ellen begyűjtött három pontjával (0-2); és legközelebb több mint 5 hónappal később, április 21-én vezettünk, amikor a Lokit vertük meg 1-0-ra, míg a Fradi döntetlent játszott a Pakssal (2-2).

Az utolsó előtti változásra az élen közvetlenül az ezt követő héten került sor, április 28-án kikaptunk Pakson (0-1), a zöld-fehérek a Haladást verték (2-1). Május 12-én, a 30. forduló eredményeképp változott utoljára az első kiléte, mégpedig a javunkra: míg mi 3-0-ra nyertünk a Haladás ellen, a Ferencváros 1-1-et ért el a Vasassal szemben.

Több pontot vett el a Fradi, de mi végeztünk az élen

A bajnokság végén azt is érdekes lehet megvizsgálni, hogy mely riválistól hány pontot vett el a Vidi, illetve a Fradi. A végeredmény kissé megdöbbentő, hiszen a zöld-fehérek kettővel több egység megszerzésében akadályozták meg a mezőnyt: 78-cal végeztek, szemben a mi 76-unkkal.

Söpörni, azaz mind a 9 pontot elvenni mindkét fél egy-egy gárda ellen tudott: a Videoton FC a DVSC-t verte háromszor (ezzel tízmeccsesre növelve győzelmi sorozatát), a ferencvárosiak a Mezőkövesdet győzték le minden alkalommal.

Elvett pontok ellenfelenként
Csapatnév Videoton FC Ferencvárosi TC
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 7 8
Budapest Honvéd FC 8 8
Debreceni VSC 9 7
Diósgyőri VTK 6 6
Ferencvárosi TC 5 -
Mezőkövesd-Zsóry FC 8 9
Paksi FC 6 7
Puskás Akadémia FC 8 7
Szombathelyi Swietelsky-Haladás 6 6
Újpest FC 7 7
Vasas FC 6 8
Videoton FC - 5
Összesen 76 78

 

MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek