VidiShop molvidi.hu Alba Liga
2018. Október 10. 14:00  -  Guber Péter   -   Fotó: molvidi.hu
TÖRTÉNELEM
Emlékezetes meccsek a Vidi történetéből - 41. hét

Négy gól Sopronban, kiütések a másodosztályban.

A molvidi.hu-n időről időre felidézünk néhány emlékezetes mérkőzést klubunk gazdag történelméből. Az október 8-14-i hétről ezúttal az elmúlt 52 év három összecsapását emeltük ki.

2001 - Szép idegenbeli siker

Borsodi Liga 2001-02, 12. forduló
Sopron, Káposztás utcai stadion, 3500 néző
2001. október 13., szombat
MATÁV SC Sopron - Videoton FCF 1-4 (0-2)
Gólszerző: Sira (88.), illetve Pomper (36.), Földes G. (40.), Komódi (57.), Kiskapusi (89.)

MATÁV SC Sopron: Horváth T. - Csiszár (Nagy T., 72.), Szabados, Varga K., Orabinec, Horváth R., Somogyi, Tóth I., Bognár Gy. (Prazenica, 46.), Bausz (Sira, 46.), Tóth M.
Vezetőedző: Reszeli Soós István

Videoton FCF: Végh - Tímár, Pomper, Vilotics, Szlezák - Szalai T. (Kiskapusi, 82.), Némedi, Tóth B., Komódi (Kovács B., 71.) - Földes G., Gajics (Terjék, 75.)
Vezetőedző: Várhidi Péter

Négy gólt lőve, háromgólos idegenbeli sikert elérni sohasem számított természetes eredménynek a futballban, 2001-ben a középmezőnyben szereplő csapatunk esetében pedig különösen nagy fegyverténynek számított.

A 11 meccset követően 4. helyen álló Vidi a 9., de csak 5 pont távolságra lévő soproniakhoz látogatott és Pomper, valamint Földes góljaival már az első játékrész során magunkhoz ragadtuk a vezetést, amit Komódi már háromra növelt az 57. percben. A hajrában két csere, a hazaiak részéről Sira, nálunk pedig Kiskapusi talált be, így alakult ki a végeredmény. Érdekesség, hogy kezdőcsapatunkban egyaránt ott volt Szalai Tamás és Tímár Krisztián, akik jelenleg is a Vidi felnőtt csapatainál dolgoznak, előbbi segédedzőként, utóbbi pedig a második csapat edzőjeként.

1969 - Újabb lépés a visszajutás felé

NB I/B 1969 - 27. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző
1969. október 12. vasárnap
Videoton SC - Oroszlányi Bányász SK 4-1 (1-1)
Gólszerző: Karsai (6., 64.), Burka (81.), Kovács J. (85.), illetve Papp (40.)

Videoton SC: Tímár - Kovács J., Posch, Fejes G., Karsai, Burka, Borsányi A. (Kerecsényi, 61.), Wollek, Csukovics, Pintér L., Pataki (Nagy III J., 61.)
Vezetőedző: Turai András

Oroszlányai Bányász SK: Fekete - Egyed, Cservenka, Sallói, Papp, Molnár (Csinos, 46.), Nagy, Kovács, Köteles, Sárosi, Milchram
Vezetőedző: Mészáros Imre

Az 1968-as, NB I-ből való kiesést követően igazán domináns szezont futott csapatunk a másodosztályban, ahonnan bajnokként jutott vissza az élvonalba az idény végén. A 34 meccsen (a kétpontos rendszerben) a szezon végéig 51 egységet gyűjtő együttesünk a 26. forduló után hatpontos előnnyel bírt a 2. Várpalota és a 3. Oroszlány előtt, így siker esetén óriási lépést tehettünk az NB I-es tagsághoz.

Ezt a lépést pedig fantasztikus magabiztossággal tettük meg: az akkor még csak gólkirály-jelölt, később gólkirállyá avatott Karsai László duplájával, illetve a másik oldalon Papp góljával 2-1-re vezettünk, amikor Wolleket a 68. minutumban kiállította a játékvezető - de ez sem zavarta meg a Vidit, Burka és Kovács J. a hajrában nagy különbségűvé tette a sikert. Érdekesség, hogy a vendégeknél pályára lépett idősebb Sallói István, a Vidi későbbi válogatott játékosának édesapja is.

A Komárom megyeiek végül a maradék 7 forduló során mindössze 3 pontot gyűjtöttek és a 8. helyen végeztek (a Várpalota is csak 5-öt!), így lemaradtak a feljutásról - ellentétben klubunkkal, amely ezt követően 1999-ig folyamatosan az élvonal tagja tudott maradni.

1966 - Nagy lépés a bennmaradás felé

NB I/B 1966, 24. forduló
Székesfehérvár, Berényi úti pálya, 3000 néző
1966. október 8., szombat
Székesfehérvári VT Vasas SE - Vörös Meteor Egyetértés SK 4-0 (4-0)
Gólszerző: Takács L. (6., 41.), Burka (11.), Balogh K. (38.)

Székesfehérvári VT Vasas SE: Tímár M. - Posch, Horváth II L., Bognár F., Bobory Bé., Nehéz, Burka, Monoki, Takács L., Ispaics, Balogh K.
Vezetőedző: Kárász Endre

Vörös Meteor Egyetértés SK: Gál, Gerencsér, Sátori, Fogl, Kutasi, Vasas, Bárczi, Pagella, Berán, Ficzere, Harangi
Vezetőedző: Komorettó Béla

Az 1966-os idény a korábbi esztendőkhöz képest kissé csalódást keltően alakult, hiszen együttesünk mindössze néhány ponttal végzett a kiesőzóna felett: a 25 pontos Kaposvári Honvédot 2 egységgel múltuk felül, bár így is a 11. helyen, a középmezőnyben zártunk. A 30 fordulós bajnokság 24. játéknapján azonban még messze nem volt biztos a bennmaradásunk, amikor a szintén hasonlóan szereplő Vörös Meteor csapatát fogadtuk a Berényi úti pályán.

A később az MTK-val összeolvadó gárda - amely végül a 12. helyen, eggyel mögöttünk fejezte be a szezont - óriási verést kapott Fehérváron, hiszen a Győri ETO-nál NB I-ben is szereplő kiváló csatár, Takács Lajos duplája mellett az első félidőben Burka és Balogh is eredményes tudott lenni, így mire Losonczi játékvezető véget vetett a játéknak a 45. percben, már négygólos hátrányban voltak. Az állás a második játékrészben már nem változott, így a VT Vasas fontos pontokat szerzett az ellen a csapat ellen, amely mögött mindössze egy esztendővel később feljutott az NB I-be...

MOL Vidi FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek